CPI OLIVER 50CC PROBEMS WONT START GRRR

Post questions about anything from latest and greatest automatics, to the tried and true vintage scooters!

Moderators: SLOWRIDER, Areomyst, scootertrog

jamesey
Posts: 10
Joined: Sun Aug 08, 2010 5:07 am

CPI OLIVER 50CC PROBEMS WONT START GRRR

Postby jamesey » Sun Aug 08, 2010 5:15 am

hi there im new to this forum and would like some advice ive got a 2005 cpi oliver city 50cc and would like to know whats wrong with it or where to start its been stood for 2 years with a no spark problem , ive taken the spark plug out and turned the engine over and yes theres no spark do i have to earth the plug to do this test??
ive drained the fuel cause it had gone off but that shouldnt stop the spark
many thanks for any advise :cry:

190mech
Posts: 279
Joined: Thu Oct 01, 2009 8:15 pm

Postby 190mech » Sun Aug 08, 2010 6:05 am

Spark plug must be grounded to check spark,if its been sitting for a long time the carb will likely need to be removed for cleaning as the fuel will go bad and clog the jets..

jamesey
Posts: 10
Joined: Sun Aug 08, 2010 5:07 am

Postby jamesey » Sun Aug 08, 2010 7:38 am

ive grounded the spark plug and still no joy of a spark , ive got 12v and the wires going in on 1 and 3 to 4v on the other wire on the coil , this is only when crancked over

190mech
Posts: 279
Joined: Thu Oct 01, 2009 8:15 pm

Postby 190mech » Sun Aug 08, 2010 5:15 pm

Check your kill switch on the handle bars,they have been known to short out causing no spark

User avatar
scootertrog
Posts: 1510
Joined: Thu Jul 12, 2007 1:25 pm
Location: SW Missouri

Re: CPI OLIVER 50CC PROBEMS WONT START GRRR

Postby scootertrog » Mon Aug 09, 2010 12:14 pm

jamesey wrote:hi there im new to this forum and would like some advice ive got a 2005 cpi oliver city 50cc and would like to know whats wrong with it or where to start its been stood for 2 years with a no spark problem , ive taken the spark plug out and turned the engine over and yes theres no spark do i have to earth the plug to do this test??
ive drained the fuel cause it had gone off but that shouldnt stop the spark
many thanks for any advise :cry:


Welcome to the forum! :D What country do you live in?

scootertrog

jamesey
Posts: 10
Joined: Sun Aug 08, 2010 5:07 am

Postby jamesey » Thu Aug 12, 2010 3:16 pm

hi im from sunny england not , ive bought a new cdi unit fitted it left the spark plug to test it and ive got a weak spark (at last a spark) but still not starting.
ive been out for a meal whilst re charging the battery from cranking taken the plug out again and theres no spark now im getting really stressed with this now why was there a spark (weak and now there isnt??.
when i recieved the new cdi unit for the bike it sounded if there was somthing loose inside it ,it rattles as though theres somthing rattling round in the sealed unit,
the shop says it will be ok it will either work or it wont , my next thing to buy is a new stator and try that??
im stumped anyone out there to help me PLEEESE!!! :( :( :(

User avatar
Mexicano
Posts: 2494
Joined: Thu Jul 12, 2007 11:31 pm
Location: Mexico

Postby Mexicano » Thu Aug 12, 2010 4:46 pm

Did you already check ALL the associated wiring and connections?, Did You already check your coil and spark plug cable??
‘There is only one secret in scooter tuning – to know what you are doing and do it thoroughly’

User avatar
2strokd
Posts: 837
Joined: Wed Oct 28, 2009 8:08 am
Location: Lafayette IN

Postby 2strokd » Thu Aug 12, 2010 10:13 pm

190mech wrote:Check your kill switch on the handle bars,they have been known to short out causing no spark


This caused me a load of the same problem one day :roll:
The CVT is seriously underestimated by some!
01 CPI Misketo MZ49cc to70 to103cc-Drag scooter
03 Kymco Cobra (SF10)49cc- Daily driver

jamesey
Posts: 10
Joined: Sun Aug 08, 2010 5:07 am

Postby jamesey » Fri Aug 13, 2010 1:33 am

I've got 2 coils that work, is the kill switch the same button I start it with or the key?

User avatar
Mexicano
Posts: 2494
Joined: Thu Jul 12, 2007 11:31 pm
Location: Mexico

Postby Mexicano » Fri Aug 13, 2010 6:37 am

jamesey wrote:I've got 2 coils that work, is the kill switch the same button I start it with or the key?


Tha key switch, look for the wire at the CDI and discconect it, run a test.
‘There is only one secret in scooter tuning – to know what you are doing and do it thoroughly’

jamesey
Posts: 10
Joined: Sun Aug 08, 2010 5:07 am

Postby jamesey » Fri Aug 13, 2010 1:29 pm

done that all ok here , im thinking it might be the stator that would cause it to have no or weak spark ive tested it again tonight and the weak spark is back ill buy a new stator and take it from there :cry:

User avatar
Mexicano
Posts: 2494
Joined: Thu Jul 12, 2007 11:31 pm
Location: Mexico

Postby Mexicano » Fri Aug 13, 2010 9:20 pm

Before You change your stator, test it, connect an AC meter to the wires coming from the Charging coil at the stator(For CDI), crank the engine or kick start, whichever is stronger, record the voltage reading and let us know.

Regards,
‘There is only one secret in scooter tuning – to know what you are doing and do it thoroughly’

jamesey
Posts: 10
Joined: Sun Aug 08, 2010 5:07 am

Postby jamesey » Fri Aug 20, 2010 8:33 am

Hi my stator was burnt up I've changed it and it started but I'm not getting any 2stroke into the engine its not pumping, where is the pump on these and what they like to get to, I can mix the oil with the petrol to get me going while I sort it :lol: :arrow:

User avatar
Areomyst
Site Admin
Posts: 5210
Joined: Tue Jul 10, 2007 11:39 pm
Location: Haw River, NC United States of America!
Contact:

Postby Areomyst » Fri Aug 20, 2010 10:58 am

Oil pump is behind the stator. Double check that you didn't pinch a line when putting the engine shrouds back on. There is also a plastic gear on the crankshaft (behind the stator also) that can sometimes strip out and cause problems.

~Josh
"The more a man learns, the more he realizes how little he knows."

jamesey
Posts: 10
Joined: Sun Aug 08, 2010 5:07 am

Postby jamesey » Fri Aug 20, 2010 3:20 pm

I've got it started and it ran fine for 45seconds then it kept making like a inside engine metal noise it then gave up and now won't start I've had enough with it now


Return to “Scooter Workshop”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest